ΑΘΛΟΦΟΡΕ ΑΓΙΕ ΚΑΙ ΙΑΜΑΤΙΚΕ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝ, ΠΡΕΣΒΕΥΕ ΤΩ ΕΛΕΗΜΟΝΙ ΘΕΩ, ΙΝΑ ΠΤΑΙΣΜΑΤΩΝ ΑΦΕΣΙΝ, ΠΑΡΑΣΧΗ ΤΑΙΣ ΨΥΧΑΙΣ ΗΜΩΝ.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Στιγμιότυπα από την Υποδοχή - Ενθρόνιση της Ι. Εικόνος Παναγίας Σουμελά στο Ναό μας



Romfea.gr | Βαγγέλης Καρπαθάκης
Παρουσία πλήθους πιστών πραγματαοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 η υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγιάς Σουμελά (αντίγραφο) στην Δραπετσώνα, το οποίο κατασκευάστηκε κατόπιν δωρεάς του κ. Δημήτρη Μελισαννίδη.
Η Ιερά Εικόνα συνοδευόταν από οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Λιμενικού Σώματος και μηχανής της Ελληνικής Αστυνομίας όπου και παραδώθηκε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, παρουσία του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νύφων Καπογιάννη, του Προϊστάμενου του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος π. Γεωργίου Θεοδωρόπουλου, και κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στην συνέχεια εκπρόσωποι ποντιακού συλλόγου απέδωσαν τιμές στην Ιερά Εικόνα της Παναγίας και Προστάτιδας των Ποντίων.
Στην υποδοχή παρέστησαν ακόμη η μπάντα του Δήμου Πειραιώς, οι Σύλλογοι Ποντίων: Μεταμόρφωσης, Νικαίας, Περάματος, Κορυδαλλού - Δραπετσώνας και Περιστερίου, τμήμα Προσκόπων της περιοχής καθώς και κοπέλες με παραδοσιακές Ποντιακές στολές.
Κατά την υποδοχή τελέστηκε δέηση σε εξέδρα που είχε διαμορφωθεί για τον λόγο αυτό, ενώ στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς μεταξύ άλλων ανέφερε: "Η Ιερά Εικόνα είναι δωρεά από το γνήσιο τέκνο του Πόντου κ. Δημήτρη Μελισαννίδη εις μνήμη του πατρός του Ζώρα''.
''Έτσι και η Ιερά Μητρόπολης προσφέρει αυτήν την Ιερά Εικόνα στα τέκνα της τα οποία ζούνε και αντλούνε δύναμη, χάρη, ευλογία, αλλά και για να θυμούνται την θυσία του ποντιακού πληθυσμού και να την μεταλαμπαδεύουν στις νέες γενιές'' συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.
Στην συνέχεια ο κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στην ανάγκη της μεταλαμπάδευσης της ιστορίας μας στους νέους λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η Εκκλησία επιμένει και θα επιμένει πάντοτε, ότι δεν είναι ορθόν, πρέπον οι Έλληνες να λησμονούν την ιστορία τους, να αρνούνται τα μαρτύρια των Πατέρων τους, να αποδέχονται μία δήθεν πολυπολιτισμικότητα η οποία επιδιώκει την ομογενοποιήση και την καταδολίευση της ελευθερίας τους".
''Γι' αυτό η Εκκλησία εναντιώνεται σε σχεδιασμούς ασταθών ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να μεταλλάξουν το Θρησκευτικό μας φρόνημα, το Ορθόδοξο μας φρόνημα, την κοινωνία μας με τους Αγίους, με τους Μάρτυρες μας, θέλουν να μεταλλάξουν τους νέους μας σε πρόσωπα απρόσωπα σε νέους αδύναμους'' τόνισε σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Πειραιώς.
Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Πειραιώς υπογράμμισε: ''Θέλουν με την πολιτική τους βούληση να μην μεταλαμπαδέυονται τα ζώπυρα του Γένους στις επόμενες γενιές, για να έχουμε μία μάζα απρόσωπη. Δεν είναι ύβρις λοιπόν προς τις τριακόσιες πενήντα τρείς χιλιάδες όπου σφαγιάσθηκαν, κατακρεουργήθηκαν και απογχονίστηκαν, να μαθαίνουν οι επίγονοι, τα παιδιά μας δηλαδή, τα ενενήντα εννέα δήθεν ονόματα όπως τα λένε του Αλλάχ;''
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος σημείωσε: ''Υψώνοντας σήμερα την Παναγιά μας, την Παναγιά την Σουμελά, την κυρά του Πόντου υψώνουμε με αγάπη, με πίστη την καρδιά μας, τους μάρτυρες μας τους Αγίους μας, χωρίς άρνηση της ετερότητας, αλλά πάντοτε με αποδοχή του άλλου όποιος και αν είναι, και πάντα με σεβασμό και τιμή στους αγώνες των πατέρων μας και την ιστορία μας γιατί αν χάσουμε την ιστορία χάσαμε και την ύπαρξη μας''.
Επίσης ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους συλλόγους των Ποντίων οι οποίοι έτρεξαν για να τιμήσουν την Μάνα τους, την Μάνα όλων μας, την Κυρία Σουμελά αλλά και την μπάντα του Δήμου, τον ευαγή κλήρο, τους τοπικούς άρχοντες, όλους όσους συνέβαλαν στην πάνδημη υποδοχή της Παναγιάς της Αθηνιώτισσας που έγινε μάνα του ποντιακού πληθυσμού και όπου σήμερα αντίγραφο της Σεβασμίας Εικόνας της ενθρονίζεται στην πόλη της Δραπετσώνας για να είναι το υπέρτατο αιώνιο ορόσημο της κοινωνίας μας με τον Θεό και τον ανθρωπο.
Να αναφερθεί ότι στην συνέχεια, ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος και ακολούθως μεταφέρθηκε με πομπή η Εικόνα της Παναγιάς Σουμελά στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, Πολιούχου Δραπετσώνας όπου και τοποθετήθηκε σε ειδικό προσκυνητάρι προς ευλογία και προσκύνηση των πιστών.
Να σημειωθεί ότι μετά την τοποθέτηση της Ιεράς Εικόνας τελέστηκε Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ και στην συνέχεια Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.
Τέλος στον Εσπερινό παρευρέθηκαν οι Βουλευτής του Σύριζα κ. Νίνα Κασιμάτη, ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Πρόεδρος της ένωσης καταναλωτών κ. Σηφάκης Μιχάλης, ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Βρεττάκος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και πλήθος κόσμου.



































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου